Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) отличи фермери за принос в сектора. Това се случи по време на традиционната им годишна среща, която се провежда до 23 ноември в село Чифлик, Троянско.
 
 
Въпреки кризата и трудностите секторът има много големи възможности и това се вижда. Доказват го и хората, които работят в него, каза председателят на асоциацията Божидар Петков, по време на връчване на призовете днес.
 
Грамота за най-висок добив за реколта 2018 г. грабна Рамзи Саидов от град Омуртаг, който стопанисва 80 дка. Малинопроизводителят е отчел най-висок добив от 3000 кг/дка през тази година. 
 
„Тези резултати стават с голямо постоянство, грижи и любов. Добивът идва от едрите сортове, но и времето ми помогна“, каза за Фермер.БГ Саидов, който отглежда малини за свежа консумация. 
 
В условията на липса на работна ръка, примесени и с капризите на времето и пазара, е много трудно да се оцелява, а още повече и развива и утвърждава модерно стопанство. Награда за иновации получи Мустафа Мехов, който има стопанство със 100 дка малини в град Лозница. 
 
 
Призът беше връчен за най-бързо развиваща се фирма, в прилагането на новите технологии и иновации в сектора. Стопанството разполага с малинокомбайн, а заедно с това стопанството гледа най-много сортове малини.
„Берем малините с комбайн, защото вече няма работна ръка“, каза Мехов пред Фермер.БГ. 
 
Грамотите и наградите връчиха председателят на асоциацията Божидар Петков и политическия съветник на евродепутата Момчил Неков – Георги Събев.
 
По време на форума малинопроизводителите дискутират актуални теми, свързани със сектора, възможности за развитие и справяне с трудностите, породени от климатичните условия и с липсата на работна ръка.
 
 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!