Четири фирми са засечени да предлагат месни продукти с маркировка за стандарта "Стара планина", в които има съдържание на соя, съобщи земеделският министър Мирослав Найденов. Това са "Кен", "Унимес", "Сами М" и "Лалов и Вачев".

Забранената за влагане в продуктите "Стара планина" соя е открита в кебапчета на "Унимес",   кренвирши на "Кен", карначета на "Сами М" и малотрайни колбаси с марката "Майстор Цветко", произвеждани от "Лалов и Вачев". 

"На тези четири фирми ще отнемем лицензите за производство на продукти "Стара планина" и ще назначим цялостна проверка," каза Найденов. По думите му ще се търси отговорност и на служителите на ветеринарно-санитарния контрол,  които е трябвало да контролират производството им.

Председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев съобщи, че е шокиран от тази информация, защото става въпрос за много сериозни фирми. По думите му има случаи, при които в смеси от подправки производителите на подправките добавят като балансьор соев протеин. Вътев допусна, че е възможно  по този начин остатъци от соя да се попаднали в продуктите на четирите компании. По думите му в момента изследването не дава яснота какво количество соя е открито в продукта и ако е под 1 процент, най-вероятно става дума именно за остатъци от подправки.

Нас не си интересува колко процента е, в стандарта е записано, че тази съставка не трябва да я има, каза обаче Найденов. От земеделското министерство потвърдиха, че изследванията се правят по качествен показател, а не по количествен.