През последните години у нас се забелязва тенденция към повишаване на ореховите насаждения в страната.

Институтът по овощарство в Пловдив е основен производител на орехови дръвчета и непрестанно се стреми да подобрява работата си в тази насока, за да отговори на земеделците, както и на съвременните изисквания на пазара за посадъчен материал в Европа.

В момента Институтът по овощарство разработва нови технологии за размножаване на орех. Това съобщи за Фермер.БГ директорът доц. Стефан Гандев.

Орехът е един от най-трудно размножаващите се видове поради високото съдържание на феноли. Поради тази причина разсадниците в страната имат трудности с размножаването на  културата.  Институт по овощарство – Пловдив определено има успехи в тази насока и годишно произвежда между 20 и 30 хиляди орехови растения, посочи доц. Гандев.

Въведени са и няколко нови технологии за размножаване на тази култура. Едната е хипокотилно присаждане, втората – епикотилно и третата – топъл калус. В момента учените в Института по овощарство създават нова инсталация за размножаване на ореха по метода топъл калус. Предимствата на тази инсталация са високият процент на прихващане и възможността ореховият посадъчен материал да се отглежда в контейнери.

Орехът е овощна култура с голямо стопанско значение за страната. По производство на орехови ядки България е на 16 място в света. В световен мащаб има недостиг на орехови плодове. Годишно изнасяме около 1000 тона орехи, посочи доц. Гандев.

Подходящи райнони за отглеждане на ореховата култура в страната са Пловдивски, Пазарджишки, Старозагорски, Хасковски, Шуменски, Разградски и др. Изборът на даден сорт до голяма степен зависи от района, в който ще се отглежда. За южната част на страната препоръчваме отглеждането на сортовете Хартли, Сер, Лара и др.

За Северна България по-подходящи са местните орехови сортове Извор 10, Шейново и Силистренски. Те са с по-голяма сухоустойчивост и студоустойчивост от интродуцираните сортове.

В декар се отглеждат между 8 и 16 дървета, като разстоянието на засаждане зависи от растежната сила на сорта и почвените условия. Те варират от 8х8 м. до 10х12 м. Един декар орехово насаждение струва между 400 и 600 лв., в зависимост от броя дървета и вида на напояването. При капково напояване инвестицията е в горните стойности и по-голяма.

В Институт по овощарство Пловдив са разработени две технологии за отглеждане на ореха, посочи доц. Гандев. Едната е самостоятелно отглеждане, а другата смесено. При смесеното отглеждане орехът се отглежда съвместно с праскова, като този тип смесено насаждение се откупува на втората  година след встъпване на прасковата в плододаване.

Основните болести при ореха са антракноза и бактериоза. Борбата срещу бактериозата се извежда с медни препарати. При антракнозата се използват основно Дитан, Делан и Систан. Торенето на насажденията се извършва съобразно направените почвени анализи. Такива анализи се правят в лабораторията на Институт по овощарство.

Орехът се формира основно у нас по системата  подобрена етажна корона. Формирането на дърветата по тази система не се отличава от възприетите правила и принципи. При резитбата за плододаване специалистът трябва да се съобразява  дали сортът е с латерално, междинно или апикално плододаване. При сортовете с латерално плододаване е необходимо осигуряването на ежегодно силен прираст.

Институт по овощарство – Пловдив в момента произвежда от българските сортове Извор 10, Шейново, Силистренски, Дряновски, Сливенски и Перущински. От тази година започна производството и на интродуцираните сортове Лара, Фернор, Фернет, Хартли, Сер и др.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!