За пореден път в България се потвърждава максимата, че общата отговорност се превръща в обща безотговорност. Жалкото е, че много често се сещаме за тези неща, едва когато започне да вуни. Примерът от последните дни е една огромна зейнала дупка в разпокъсана телена мрежа, която представлява границата ни с Турция. За съжаление в страната трябваше да пристигне страшното заболяване шап за да се обърне внимание на проблем, който гние от доста година.

 

Тъжен, дори грозен и в същия момент много притеснителен е фактът, че в държавата никой не пое отговорност за случилото се. Иначе властите не спряха да парадират, колко адекватно са постъпили. Фермер.БГ обаче откри пробойна в организацията на мерките им за ограничаване на заболяването и не им я спести, като разказа случая в сливенското село Ковачите. На дневен ред явно не стои въпросът кой е виновен или кой би поел отговорност за случилото се. И докато стопаните в село Кости още бършат сълзите си, шапът се разпространява заради общата безотговорност. За оградата по границата с Турция не отговаря общината, оправда се кметът на Царево Петко Арнаудов, поглеждайки към празната касичка на кметството. "На практика никой не отговаря в момента" вдига ръце управникът, но пък укорително казва, че това трябва да стане държавна отговорност, за да има ред в държавата.

 

Според Арнаудов грижата за оградата трябва да се поеме от държавата. „В обществото съществува консенсус по този проблем. Трябва максимално бързо да започне да се работи по проблема”, каза кметът на Царево. По-късно днес на среща с министъра на храните Мирослав Найденов той ще предложи конкретни мерки за предпазването на граничните райони от пренасяне на шап от съседна Турция.

 

Според Арнаудов граничното съоръжение трябва да бъде възстановено и държавата трябва да осигури за своя сметка ветеринарно обслужване на животните в граничните райони. „Нещата ще бъдат обсъдени със специалисти, за да се прецени как да се постъпи и да се реши този проблем. Ние имаме мнение по въпроса и можем да предложим как точно да стане. Още повече, че по този начин ще бъде решен проблемът с границата на България с Турция, защото тя не е в Европейския съюз и там не се спазват правилата, които изисква ЕС. Предполагам, че ЕС ще разбере, че ние не защитаваме само нашите интереси, а европейските”, каза Арнаудов.