Младите хора в България нямат достатъчен стимул да се занимават с фермерство, заяви пред Фермер.БГ Димитър Димитров, председател на новоучредената Национална асоциация на младите фермери. Именно с цел да защитава интересите на младите хора, решили да се върнат на село, бе учредена и младежката асоциация, заяви Димитров.

По думите на младия фермер, който между другото, е собственик на най-голямата ферма за червени калифорнийски червеи в страната, за да има повече млади хора, които се занимават със земеделие и животновъдство, е нужно специално внимание и преференции за тяхната дейност. Те сега са недостатъчни, за да ги стимулират, категоричен е Димитров.

Сред основните цели на асоциацията са  обученията и квалификацията на младите, както и по-голяма информираност по отношение финансирането на бизнеса им по различните програми на ЕС.

На въпрос по какъв начин ще се осъществява контактът с младите фермери от страната, Димитров заяви, че това ще става „чрез медиите”, както и чрез провеждането на семинари. Помолен да остави телефон за контакт от страна на фермери, които желаят да получат повече информация за асоциацията, Димитров отказа, но даде следният e-mail: [email protected]

По информация на Димитров до момента  младите български фермери вече имат споразумение с техни гръцки колеги, с които ще обменят опит и ноу-хау за това как да търсят и отстояват правата си. Освен това преди седмица страната ни беше домакин на  Конференцията на младите фермери от Централна Европа. В нея участие взеха младежките организации от Унгария и Румъния, както разбира се и новоизградената асоциация в България. Българските домакини са запознали гостите си с добри практики на млади фермери от различни области. Идеята е Асоциацията е да създава контакти на младите производители с техни колеги от страната и чужбина. Тя трябва да бъде партньор на държавните институции при изготвяне на законопроекти и нормативни актове, които се отнасят до младите фермери.

Фермер.БГ попита Димитър Димитров и за това дали има някаква информация, относно обученията по мярка 112 от ПРСР „Създаване на стопанства на млади фермери”. За сега Димитров каза, че няма информация и чака отговор от Министерството на земеделието и храните.

На пръв поглед е ясно, че целите, които си поставят от Младежката асоциацията на фермерите са в полза на всички млади хора, които искат да се занимават с нелеката професия на земеделци или животновъди. Нуждата от една такава работеща организация е безспорна. Дали обаче Асоциацията ще се превърне в орган на младите фермери и реално ще работи в полза на техните интереси ще покажат нейната активност по техните най-болни проблеми – липсата на достатъчно информация, забавянето на проектите подадени по “Млад фермер”, трудната комуникация с администрацията и т.н. Другото ще бъде PR по време на избори...


© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!