Приемът на проекти за субсидиране на млади фермери се прекратява от 26 юни заради изчерпване на бюджета. Заповедта на министъра на земеделието Валери Цветанов е от понеделник, като на службите се дава 15-дневен срок да приемат вече подготвените проекти, съобщи зам.-министърът на земеделието Димитър Пейчев, цитиран от в-к Дневник.

При разпределението на бюджета по отделните мерки за млади фермери бяха заделени 100 млн. лв. Сега обаче поради големия интерес от страна на фермерите, има реална опасност да отпаднат много изрядни проекти, прогнозират експерти. От агроведомството пък заявиха, че се обсъждат варианти за „решаване на проблема”, в което обаче фермерите не виждат голяма надежда. А проектите по мярката Млад фермер действително са много – само службата за съвети в земеделието неотдавна е изработила хиляда проекта, които са извън приетите до момента 4100.

Безвъзмездната помощ за стопанствата на млади фермери е до 25 хил. евро, които се отпускат на равни годишни вноски (по 5 хил. евро) в продължение на пет години. Целта на това подпомагане е да се осигурят средства за покупка на животни, ремонт на съществуващи постройки и др.

Отново българските земеделци и животновъди са поставени в матова ситуация – за създаването на бизнес-плановете си те са изгубили много средства, нерви и време, а сега се оказва, че усилията им да създадат и спечелят проект, може да са били напразни.

Пейчев обясни, че се обмисля вариант да бъдат одобрени 30% повече проекти от лимита, тъй като практиката сочела, че по различни причини определен процент от получателите на средства, не изпълняват проектите си и ще връщат парите. Такава била практиката по програма САПАРД. За това управляващите ни ще искат разрешение от Брюксел. Докато такова излезе обаче, остава неясна съдбата на десетки, а може би и стотици проекти по Млад фермер.