Осигуровките на земеделските производители да се изравнят с тези на самоосигуряващите се лица като достигнат 420 лева през 2016 година. Това предлага министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин, който днес представи промени предложението на Министерството на труда и социалната политика за усъвършенстване на пенсионния модел и развитие на пенсионната система. 
[news]
Предложението е следващата година плавно да се повишава размерът на минималния осигурителен доход за земеделските производители като това ще стане на две стъпки с по 60 лева - от 300 лева на 360 лева и от 360 лева на 420 лева. 
 
Сред промените, които предлага Социалното министерство са и плавно увеличение на вноските за пенсия и безработица от догодина до 2027-ма година.
 
Ще се увеличава и възрастта за пенсиониране като целта е изравняване на възрастта за двата пола на 65 години - за мъжете от трета категория се предвижда вдигане с по 2 месеца през първите две години, а след това с по 1 месец на година до 2029-та година. За жените от трета категория предложението предвижда до 2030-та година възрастта да нараства с по 2 месеца на година, а след това стъпката да стане 3 месеца на година до 2037-ма година.
 
  

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!