Безмитният внос на птиче месо от САЩ в Южна Африка може да бъде преустановен. Това ще е ответна мярка за въведените от САЩ мита върху алуминия и стоманата, информира Meatinfo.

Тръмп и Юнкер потушиха огъня между САЩ и ЕС

Южноафриканската асоциация на птицевъдите (SAPA) се опитва да накара правителството на страната да вземе ответни мерки срещу САЩ по пътя на прекратяване на безмитните квоти (65 000 тона) за внос на американско пилешко месо в отговор на новите мита върху вноса на алуминий и стомана от Южна Африка, съобщава Reuters.

В момента SAPA атакува по съдебен път промените в търговските отношения, за да провокира правителството да спре безмитните квоти за птиче месо.

Надяваме се, че САЩ и Южна Африка ще успеят по мирен начин да разрешат своите разногласия. Последните не бива да пречат на постигането на договореност при търговията с птици, коментира ситуацията Джеймс Самнър, президент на Съвета по износ на птича продукция на САЩ.

По-рано тази година, през юни, САЩ обяви въвеждането на търговски мита върху стоки от Китай, Мексико, Канада и ЕС. В отговор Мексико повиши търговските мита върху американските сирена до 25%. В съответствие със Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), американски сирена бяха доставени в Мексико безмитно, припомнят анализатори. Мексико беше номер едно на пазара на САЩ за износ на сирена, продажбите през 2017 г. възлизат на около 391 млн. долара, или 75% от целия внос на мексиканско сирене.   

Освен това Китай обяви въвеждането на мита върху определен списък от стоки, включително такса от 25% върху повечето млечни продукти в САЩ. Китайският пазар е важен и за САЩ, а през 2017 г. САЩ продадоха млечни продукти в Китай за 577 млн. долара, което е с 49% повече в сравнение с 2016 г. Сегашната търговска война обаче поставя под съмнение бъдещите взаимоотношения.  
Канада наложи 10% мито върху американското кисело мляко.