Ветеринарните власти откриха два нови случая на Африканска чума по свинете (АЧС) при диви прасета в землището на Държавното ловно стопанство „Каракуз“, област Силистра.
 
 
„Каракуз“ се намира в непосредствена близост до територията с последното намерено умряло диво прасе с положителна проба за африканска чума. Случаят беше установен на 25 февруари в землището на село Каблешково на територията на община Тервел.
 
Изпитването на взетите проби на 6 март от Националната референтна лаборатория е потвърдило наличие на вируса при две животни. 
Новите случаи са при прасета, открити при претърсване на региона в резултат на изпълнение на заповед на изпълнителния директор  на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев от 25 февруари тази година.
 
Във връзка с локализацията на всички положителни случаи досега, са създадени инфектирана зона и буферна зона. Те обхващат територии от областите Добрич, Силистра и Варна, определени със заповеди на изпълнителния директор.
 
Агенцията по храните ще извършва постоянни клинични прегледи за Африканска чума при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине като изпълнение на Програмата за профилактика и надзор на болестта в България. 
 
 
В трите области се провеждат редовни заседания на областните и общинските епизоотични комисии с участието на областните дирекции по безопасност на храните, кметовете на общините, представители на горските стопанства и ловните организации - включително в рамките на Ловните съвети.
 
От БАБХ припомниха, че поради високите нива на смъртност, бързото и широко разпространение в природата и липсата на лечение и ваксина, Африканската чума при домашните и дивите свине е смятана за изключително сериозно заболяване. Веднъж проникнала в страната, болестта предизвиква мащабни загуби за търговияjd, поминъка на свиневъдите и ловното стопанство.
 
Прасетата в стопанства тип „заден двор“ трябва да се отглеждат затворени и при засилена биосигурност, като не се допуска контакт с диви прасета. Неспазването на правилата при ловуване, както и ниската биосигурност при отглеждане на свине в домашни условия, са ключови за пренасяне на заразата от дивите към домашните свине. 
 
Актуална информация за местата с потвърдени случаи на Африканска чума по свинете в страната и за движението на заболяването има в интерактивната карта, публикувана на сайта на БАБХ. Информационна брошура с указания и съвети за ловците, стопаните и гражданите може да прочетете тук. Подробности за болестта вижте тук