Правителството одобри отпускането на допълнителни 5 млн. лв. по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите за ликвидиране на огнища на болестта инфлуенца по птиците - птичи грип, за обезщетяване на собствениците на животни, както и за тестове за диагностика на заболяването африканска чума по свинете.
 
 
С 4,8 млн. лв. ще се обезпечат мерки за ограничаване и ликвидиране на констатираните нови огнища на птичи грип, за повишаване на епизоотична готовност на територията на страната, както и за обезщетяване на собствениците на умъртвени животни, съобщи правителствената пресслужба.
 
200 000 лв. от средствата са за закупуване на тестове за ранно откриване на вируса на африканска чума по свинете (АЧС). 
Мярката се предприема във връзка с усложнената епизоотична обстановка по отношение на заболяването по животните на територията на Европа. 
 
Предвид бързия и неконтролируем ход на разпространение на АЧС досега, възможността за проникване на вируса на болестта на българска територия е реална.
 
По-рано днес чуждестранни информационни агенции съобщиха за новорегистриран случай на африканска чума при диво прасе на Кримския полуостров.