Оптимизирането на разходите през есенната кампания често е свързано с торенето. Високите цени на торовете през последната година ще накарат много фермери да търсят начин, по който да намалят употребата както на комбинираните торови препарати, така и на амониевата селитра.

Очаква се ново отваряне на извънредните Ковид-мерки

Трима земеделци, клиенти на фирма НИК, споделят своя опит за това, какви стъпки ще предприемат, за да понижат себестойността на бъдещата си реколта през тази есен.

Калин Димов, КОС Ямбол

В стопанството на Калин Димов се отглеждат около 7 хил. дка зърнено-житни и 600 дка етерично-маслени култури - основно лавандула. Земеделецът споделя, че той предпочита да купува торовете, които ще използва за полетата си предварително. По този начин се възползва от по-изгодни ценови предложения. През последните две кампании обаче, ситуацията е различна:

“Още миналата година цените се повишиха двойно и това се усети много сериозно на разходите ни”, споделя Калин Димов.

За предстоящата есенна кампания той все още проучва пазара и търси възможности за купуване на по-евтини торове. Не крие притесненията си, че дори да намери по-бюджетни варианти, те може да се окажат с по-лошо качество. Но ако инвестира в скъпи продукти пък се опасява, че производството му ще се окаже нерентабилно:

“Никой не знае какви ще са добивите догодина, на каква цена ще се реализират. Ако знам, че ще имам цена на пшеницата 0,40-0,45 лв./кг, няма да е проблем, че торовете са 1 150 лв./тон. Но никой не може да ми гарантира нито добивите, нито че ще получа тази цена, тъй като производството ни е борсова стока”.

Калин Димов: Вероятно ще наторим и с по-малки количества тор!

От 3 години в стопанството се прилагат променливи норми на торене – както при влагането на азот, така и след листен анализ за корекция на необходимите хранителни вещества с микро- или листни торове.

“По този начин стопанството не губи от площното разпределение на тора”, заключва той.

Свилен Маринов, ЕТ “Дъбник”

В стопанството на Свилен Маринов все още не са купени необходимите торове за есенната кампания. Неговите опасения относно цените и добивите се припокриват с тези на Калин Димов.

“Торовете в момента са безумно скъпи, а изкупните цени на продукцията не се повишиха толкова, колкото се очакваше. Тепърва с агронома, който ни консултира, ще разискваме компромисни варианти”, споделя земеделецът, който отглежда зърнено-житни култури на площ от 4500 дка в землищата на селата Горни Дъбник и Телиш в област Плевен.

Любомир Мартинов, Булгафлор, Казанлък

Поскъпването на торовете все още не се е усетило значително в производството на Любомир Мартинов през настоящата стопанска година, защото земеделецът е набавил необходимите торове на по-ниски цени преди драстичното им поскъпване.

“Предпочитам да купувам торовете предварително и 80% от тях купувам по-рано. На по-високи цени купих единствено 25 тона азотен тор”, споделя фермерът, който отглежда 6500 дка земя с пшеница, ечемик, бял трън, царевица, слънчоглед и рапица в района на Казанлък.

Въпреки по-високата цена на торовете през тази година, Любомир Мартинов ще избере продукти, с които по принцип работи, а идеята му е да ги приложи в по-малки количества.

Любомир Мартинов: Ще заложа на по-прецизен почвен анализ, за да прецизирам и торенето!

Районът, в който се развива производството на фирмата, се характеризира с различен профил на почвите.

“В райони като нашия е препоръчително да се правят почвени анализи и променливо торене – дори в рамките на един блок се наблюдават различни нужди от хранителни вещества. При нас имаме участъци, които са много добре запасени. Но има и такива, които са слабо запасени, в рамките на един и същ блок. Променливото торене ни помага да изравним почвеното плодородие на всеки блок и да спестим от разходите за подхранване на почвата и растенията”, заключи Любомир Мартинов.