Националната Био Асоциация (НБА) остро възрази срещу идеята на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) за подкрепа на биологичното производство на пасищни зайци с мотив, че има опасност от източване на субсидии и намаляване на пасищата за добитъка.
 
 
Своето становище по проекта за промени в Наредба № 1 от 2013 г. за биопроизводството Асоциацията изпрати на 27 май до земеделския министър Румен Порожанов и до премиера Бойко Борисов.
 
Опасностите от злоупотреби са големи, тъй като българското законодателство не се предвижда идентификация на отглежданите биологични единици от зайци. 
 
„Затова ще бъде невъзможно контролен орган да гарантира произхода и качеството на конкретната биологична единица  - заек, и дали същата е отглеждана по биологичен способ“, подчертава становището на НБА.
 
По тази причина, според експертите на асоциацията, категорично няма възможност да се докаже отглеждането на зайци по биологичен начин, особено върху пасища. В сдружението са възмутени от идеята за всеки възрастен заек да се предвидят по 1.800 декара пасища за свободно отглеждане.
 
„Тази глупост може да се зачете и като свръх нова иновация в историята на МЗХГ“, се казва в становището. Документът обяснява, че сертифициращите контролни органи, колкото и да искат, не могат да докажат ефективен и качествен контрол в процеса на отглеждане на зайци.
 
 
„Предложеният проект на Наредба отваря широко вратите към злоупотреби на фирми и лица, които ще използват уж биологичното производство на зайци и заешко месо, за да имат възможност при кандидатстване за пасища и мери, като впоследствие ги заявяват по схемите и мерките, прилагани от ДФЗ, за да получат субсидии“, обясняват от асоциацията.
 
Оттам предупреждават, че подобна стъпка би влошила ситуацията около реалните земеделски стопани - животновъдите, които може да бъдат „избутани“ от пасищата, за да може „приближени фирми“ да гледат уж биологични зайци. 
 
„За съжаление, подобна схема е добре позната на МЗХГ (с конете) и за нас буди недоумение защо целенасочено се допуска подобно нещо наново?“, питат от асоциацията.
 
Като предпазна мярка срещу бъдещо „източване“ на агроекологичните мерки НБА предлагаме създаването на заключителни разпоредби, които изключват отглеждането на зайци по биологичен начин от схемите и мерките, прилагани от Държавен фонд „Земеделие“, включително схемите за държавна помощ и de minimis. Според асоциацията, евентуалните пасища за зайци трябва да не подлежат на очертаване, така че също да се изключат от субсидиране.
 
„Приемаме като необоснован предоставения доклад към проекта на Наредбата, тъй като в бъдеще сериозно може да бъде засегнат бюджетът на агроекологичните мерки от ПРСР, както и националния бюджет по схеми за държавна помощ и de minimis“, допълва НБА.
Срокът за обществено обсъждане на проекта за промени в Наредба № 1 изтече на 27 май.