Около 10% от обработваемите земеделски земи у нас стоят като пустеещи. Тези данни са на база официалните статистики в България, сочи справка на Фермер.БГ.

 

Поради тази причина при старта на новия програмен период на Общата селскостопанска политика ( ОСП ) през 2014 г., всички тези земи ще се окажат без права за подпомагане, освен ако тази земя не бъде заявена от млади фермери да получат права от резерва, който пък е лимитиран до 3% от общия размер на финансовия пакет.


От 2014 г. ще бъде възможно правата за плащане на площ да се продават и прехвърлят, но за България е по-изгодно да остане системата за плащане на хектар, отколкото на база обработени площи от предходни години. Това обаче е малко вероятно да се случи, тъй като е налице силен отпор от страна на Европейската комисия с железни юридически аргументи.

 

Според правилата на Световната търговска организация плащанията трябва да са обвързани с фактори на производството, а земята е именно фактор на производството. На практика казуса и политиките с плащанията за обработваеми земеделски площи след 2014-а година са изнесени на международен аспект и аргументите на ЕК са много силни и според експерти в МЗХ едва ли България ще може да пробие в исканията си за запазване на СЕПП.

 

текст и снимка : © 2012 Fermer.BG