Възникването на огнище от чума по дребните преживни животни в село Воден, община Болярово, наложи ограничителни мерки за добиваното мляко и месо от овце и кози. Заразата е засегнала вече три животновъдни обекта, като 1300 животни са унищожени. Това съобщиха експерти от Българската агенция по безопасност на храните днес.
 
 
За да се предотврати разпространението на инфекцията, животинските продукти – мляко и месо от дребен рогат добитък, се изкупуват, преработват и продават единствено в очертанията на област Ямбол.
 
Изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев е издал заповед за действията след установяването на заразата в три животновъдни обекта в селото. Вместо с овален печат, тези стоки са маркирани с печат с формата на диамант и ако бъдат открити извън Ямболска област, ще се конфискуват и унищожават.
 
„Заболяването не е опасно за човека, но нанася изключителни икономически загуби за животновъдството в страната. Предприето е ликвидиране на всички засегнати и контактни животни, както и създаването на ограничителни зони – 3-километрова и 10-километрова.
Източник: БАБХ
 
В момента се извършват клинични прегледи на територията на всичките общини в областите, граничещи с Турция. Това са Бургас, Ямбол и Хасково. На този етап ситуацията изглежда стабилна. Ограничителните мерки са: забрана за движение на живи животни от засегнатата територия, забрана за движение и на продукти“, каза д-р Александра Митева от БАБХ.
 
Тя обясни, че източникът на заразата още не е установен. Откриването му е една от задачите на започналото епизоотично проучване. 
Д-р Любомир Кулински, директор на „Контрол на храните“ уточни,  че чумата по дребните преживни животни се пренася чрез директен контакт със заразни секрети и инфектирани материали. Затова той е сигурен, че влизането на инфекцията у нас, а с това и изобщо на територията на ЕС, е свързано с нелегален превоз на животни. 
 
„Заразата създава сериозни икономически проблеми. Става дума не само за загубите от унищожените животни, но и за косвени санкции за търговията в цялата страна. Защото страните, с които търгуваме може да наложат санкции върху цяла България. Защото страната партньор може да не е сигурна, е наложените мерки се изпълняват на 100%“, обясни д-р Дамян Илиев.