Доколкото в Чехия от април 2018 г. не са регистрирани нови случаи на африканска чума по свинете (АЧС), страната става първата в ЕС, която официално е обявена за свободна от вируса. Сега в Чехия ще бъдат свалени всички ограничения, свързани с транспортирането на животните и други мерки, пише pig333.com.

8 съвета как да намалим антибиотиците, които даваме на прасенцата

За първи път АЧС в Чехия бе регистрирана преди около 2 години, близо до град Злин. След това бяха положени мащабни усилия за изкореняването на болестта. В частност, Европейската комисия (ЕК) изпрати в страната група от експерти, специализирани в справянето с извънредни ситуации в сферата на ветеринарната медицина. Тя започна тясно да сътрудничи с националните и регионалните власти с цел борба с вируса.

В прессъобщение на ЕК Витенис Андрюкайтис, упълномощен по въпросите за здравеопазването и безопасността на хранителните продукти, казва: Примерът на Чехия показва, че когато инструментите и стратегии, разработени от ЕС, се прилагат но надлежния начин, болестта може да се контролира и дори да се изкорени. Това свидетелства, че нашата политика е ефективна и няма място за необосновани търговски ограничения. Фактът, че Чехия успя да пребори АЧС, е голям успех, но ние не можем да си позволим отпускане, тъй като борбата с африканската чума по свинете в ЕС все още продължава.

Чешкият подход в борбата с вируса се състои от пакет от целеви мерки. Основно те се свеждат до ограничаване на достъпа до зоната на огнищата в комбинация с мониторинг и незабавно елиминиране на труповете. Освен това паралелно се осъществява интензивен отстрел на диви свине.

От юни 2017 г. до април 2018 г. в Чешката република са загинали 221 диви свине. Последният случай на болестта е от 19 април миналата година. В страната не е било заразено нито едно домашно животно.