В Пазарджишкото село Синитово е регистрирано ново огнище на Нюкасълска болест по птиците, съобщиха за Фермер.БГ от Областна дирекция по безопасност на храните – Пазарджик (ОДБХ – Пазарджик).
 
„Това са птици, по-конкретно кокошки, в лично стопанство – заден двор, където общо имаше 46 птици. От стопаните е забелязана висока смъртност – 13 умрели кокошки, а до излизането на лабораторните резултати още две“, каза директорът на ОДБХ – Пазарджик. 
 
Той обясни, че след вземането на проби, което е станало на 3 ноември 2017 г., с излизането на резултата, огнището е ликвидирано по хуманен начин.
 
„Беше извършено всичко необходимо, което трябва в огнището – дезинфекции и механично почистване. Повишена заболеваемост в съседните дворове в селото няма. Направена е ваксинация на всички животни, като в този район няма промишлена ферма“, коментира д-р Митев.
 
По думите му стопанствата са лични, като в тях има основно кокошки, много гълъби и по-малко пуйки. В 3  километровата зона попадат още три селища, като в последното – село Огняново днес приключва ваксинацията. 
 
Няма сигнали за нови огнища в района. В 10 километровата зона всичко, което е разпоредено по заповед също се извършва“, категоричен е директорът на ОДБХ – Пазарджик.