Микронутринетите са жизненоважни при отглеждането на която и да било аргарна култура, тъй като регулират ключови физиологични процеси. И макар че присъствието им е необходимо в много малки количества, тяхната роля не е по-скромна от тази на макронутриентите.


В същото време обаче, заради екстензивното селско стопанство, използването на химични торове и скъпи поливни техники, микронутриентите на глобално равнище изчезват от почвата. Този дефицит води до редица проблеми като забавен растеж, пожълтяване на листата, и други, и определя нуждата от допълнителното осигуряване на микронутриенти, което предполага екплозивното развитие на пазара на тези продукти.


През 2011 г., основен потребител на селкостопански микронутриенти в света бе Азиатско тихоокеанският регион, отговарящ за близо 53% от глобалното търсене. Северна Америка има дял от 20% от пазара, но експерти на фирмата за маркетингови изследвания MarketResearch.com предвиждат, че продажбите тук тепърва ще се оживяват – с близо 9% годишно до 2017 г.
По вид на най-разпространените микронутриенти, цинкът доминира с 35% пазарен дял.


Според типа култура, този вид добавки към почвата се използват най-вече от фермерите, отглеждащи зърнени култури, плодове и зеленчуци.


Втората тенденция, която определя потенциала на пазара, е демографска - населението на Земята се увеличава, и за да може да се задоволят нуждите му от храна, се налага използването на все повече микронутриенти. Те обикновено се прилагат в нехелатирана форма – в 94% от случаите. Тази практика обаче има един недостатък – микронутриентите лесно се окисляват, и затова анализатори на MarketsandMarkets очакват постепенното да се наложи хелатираната им форма, която предотвратява този проблем.


От желязо в хелатирана форма например имат нужда бобовите растения, карфиол, спанак и домати, от мед – моркови, марули, лук и спанак, от магнезий – боб, краствици, грах, домати и репички, а от цинк – фасул и сладка царевица, според доклад на Университета във Флорида.


Ясно е, че пазарът на микронутриенти крие значителен потенциал за растеж, но конкретните прогнози звучат наистина оптимистично.


Експертите на агенцията очакват до 2017 г. пазарът да отчита среден годишен ръст от 8%, до общ обем от $5,995 млн., спрямо $3,770.9 млн. през 2011 г.


Предвижданото 8.9% увеличение на потреблението в Северна Америка определно извежда този региона като лидер по потенциал в глобален мащаб, а на Стария континент болшинството от продажбите вероятно ще продължат да се реализират в западните държави.


Съдържание на микронутриенти според вида на почвата

►Почви с ниско органично съдържание (по-малко от 2%) обикновено са с по-ниско съдържание на микронутриенти
►Глинестите почви са малко вероятно да страдат от дефицит, за разлика от песъчливите
►Почви, които имат много високо органично съдържание (над 30% на дълбочина 30 см.) често страдат от липса на микронутриенти
►Температурата и влагата на почвата са също важни фактори. Хладните и влажни почви намаляват количеството на микронутриентите
►С увеличаване на киселинно-алкалния баланс (pH) на почвите, се увеличава вероятността от дефицит на микронутриенти

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!