5,4 млн. тона е производството на пшеница от реколтата за 2018 г. сочи оперативна информация на Министерството на земеделието, храните и горите. Данните са събирани от Областните дирекции „Земеделие“, съобщават на сайта на институцията.
 
Спадът от 6,3% спрямо година по-рано се дължи на по-ниския среден добив (с 9,5%) в резултат на неблагоприятните пролетно-летни месеци. За сметка на това реколтираните площи са с 4% повече спрямо 2017 г. или малко над 11 хил. дка. 
 
Жътвата на пшеницата през 2018 г. стартира по-рано от обикновено. Проливните дъждове през юни и юли обаче затрудниха прибирането на реколтата. Това доведе до по-ниски средни добиви и по-лошо качество на продукцията.
 
По-високият износ през 2017 г. направи така, че пазарната 2018/19 г. да започне с над 4 пъти по-ниски наличности от пшеница. Те се оценяват на 110 хил. тона, или с 365 хил. тона под миналогодишното ниво.
 
Поради по-слабата продукция от пшеница и най-вероятно все същото ниско ниво на внос, експертите предвиждат общото предлагане да се понижи със 17%, достигайки 5,6 млн. тона. Въпреки това обаче очакванията са за изцяло задоволени вътрешни потребности и сравнително голям, макар и по-нисък износ.
 
 
Със 17% на годишна база, или до 5,4 млн. тона се очаква да се свие общото потребление на пшеница. Това ще стане главно за сметка на по-ниския износ. Предвижда се вътрешното потребление да се задържи на ниво от малко над 1,7 млн. тона, като тенденцията е към намаляване на пшеницата за човешка консумация и повишение на тази за фураж.
 
Оперативните данни към декември 2018 г. сочат, че се запазват площите с пшеница за реколта 2019 г. В този случай употребата на семена се изчислява на около 263 хил. тона.
 
Най-вероятно промяната в начина на хранене на домакинствата с по-малко хляб и тестени изделия води до спад в потреблението на пшеница за брашно и хляб. Предвижда се то да намали с 1,2% на годишна база, достигайки 850 хил. тона.
 
За сметка на това прогнозите са за лек ръст от 1,6% в употребата на пшеница за изхранване на животните, достигайки 573 хил. тона. Индустриалната употреба най-вероятно ще се задържи около 55 хил. тона.
 
Поради по-ниското предлагане на вътрешния пазар очаква се общият износ на пшеница да бъде доста под миналогодишните рекордни нива. Общото изнесено количество до края на сезона би могло да достигне около 3,7 млн. тона.
 
120 хил. тона се очаква да бъдат запасите от пшеница в края на сезона. Тези сравнително ниски крайни наличности, които се получават за втора поредна година, ще продължат да са в подкрепа на цените.