Активната пролетна кампания на полето започна. В регионите, където стопаните са засяли по-късно, все още текат агротехническите срокове за торене. Необичайно меката зима и високите температури през март доведоха до изместване на началото на сеитбената кампания на пролетните култури напред и през тази седмица започна сеитбата на есенни култури в много региони на страната.

В понеделник със заповед на министър Димитър Греков беше утвърдена Държавната профилактична програма за задължителните мерки за профилактика и борба срещу болестите по животните през 2014 г. Имунопрофилактичните мероприятия, диагностичните изследвания и идентификацията на селскостопанските животни са финансирани от Републиканския бюджет, като разходите за изпълнение се предоставят като държавна помощ чрез Държавен фонд Земеделие.


ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:



Животновъдите ще са с предимство при ползване на пасища. Земеделски стопани, ползващи постоянно затревени площи (пасища и мери), са длъжни да ги поддържат чрез паша с минимална гъстота от 0,15 животински единици на хектар, се посочва в обнародвания на 25-ти март, сряда Национален стандарт 4.1.

Oт 26-ти март, сряда Държавен фонд Земеделие приема заявления за компенсиране разходите на земеделски производители за растителна защита в овощните насаждения. Подпомагането е в размер на 800 хил. лв.  До 29 август 2014 г. в областните дирекции на фонда ще се приемат и заявления по схемата за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция. Помощта е в размер на 600 000 лева. Заявления подават и картофопроизводителите за борба с телените червеи.

Фонд Земеделие обяви и предварителното класиране на заявленията по мярка Г на пчеларската програма за 2014 г. за закупуване на кошери и нови пчелни семейства по Националната програма за пчеларство.

Кабинетът одобри допълнителни средства в размер на 15 млн. лв. по бюджета на Министерството на земеделието и храните за Напоителни системи.

В четвъртък пред Фермер.БГ министър Димитър Греков обяви, че са направени промени в Наредба 11 за АЕП: Решението е, че срокът за тези земеделски производители, чиито 5-годишни ангажименти са завършили през 2013 година, ще бъде удължен с една година. В последните дни Държавен вестник е изключително натоварен с публикуването на нова информация, така че, ако не в петък, то във вторник със сигурност ще излезе Наредбата и нищо не трябва да притеснява биопроизводителите относно удължаването на този програмен период с една година, посочи министърът.
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!