В понеделник се проведе заседание на работната група по директни плащани към Земеделското министерство, за да се обсъди проект на Закона за подпомагане на земеделските производители в частта му директни плащания. След заседанието станаха ясни и притесненията на бранша – а именно по отношение на понятието активен фермер – правилата важат само за схемите по директните плащания, но няма да бъдат валидни за преходната национална помощ, която ще се прилага до 2020 г.  Освен това Специализираният софтуер, с който ще се регистрира правното основание за ползване на земеделски земи за получаване на директни плащания  към момента не е създаден, и от бранша имат опасения как ще протича новата кампания и дали няма да се окаже, че земеделските производители по презумпция ще заявяват площите си извън закона.  
 
ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА!
 

 
Има индикации за повишаване на изкупната цена на пшеницата от реколта 2014, според зърнопроизводители. Цените на фуражната пшеница леко са се повишили през последната седмица до 270-280 лв./тон. Хлебната пшеница се изкупува за 290-300 лв./тон. Очаква се хлебна пшеница тепърва да се търси у нас и поради тази причина се очаква цената ѝ да продължи да расте. Междувременно зърнопроизводители коментираха, че цените на царевицата 220-230 лв/тон не са задоволителни, тъй като те не могат да компенсират загубите от останалите култури. 
 
Във вторник в земеделскотo министерство се проведе кръгла маса, посветена на директните продажби на селскостопанска продукция. Ръководството на МЗХ призна, че настоящата Наредба 26 е неработеща. Заместник министърът на земеделието Марина Бракалова обяви, че до два месеца ще има нова Наредба 26. По нея вече е сформирана работна група и наредбата ще осигури адекватни за малките производители условия за кандидатстване по Програмата за развитие на селските райони и ще стимулира реално директните продажби от фермера. Министерството предлага и организиране на временни (мобилни), сезонни и постоянни пазари на подходящи места, където земеделските производители да продават директно своята стока. 
 
В сряда Управителният съвет на ДФЗ отпусна 5 млн. лв субсидии за хуманно отношение към свине и птици- по 2,5 млн. за всяка от схемите. Свиневъди и птицевъди получиха субсидии за хуманно отношение към животните на два транша. Първият, на стойност 40 млн. лева, беше изплатен през май – по 20 млн. лева за направление. Останалата част –  общо 5 млн. лева, беше преведена по банковите сметки на кандидатите в края на август. Документи за сега отпусната помощ ще се подават в областните дирекции на Фонда от 20 октомври до 7 ноември. Сключването на анексите и изплащането на помощта е до 28 ноември 2014 година. 
Тази седмица започна изплащането на  средствата по De minimis за изхранване на дребен рогат добитък – овце-майки. По 6,30 лв за овца получават овцевъдите под формата на държавна помощ заради кризата със синия език. Все още обаче не е ясно кога ще започне изплащането на компенсациите за умрелите от болестта животни.   
 
Една от водещите теми през тази седмица е критичният доклад със забележки, който получи България за проекта на новата Програма за развитие на селските райони. Това от своя страна накара земеделската общност в последните няколко дни да заговори за още една нулева година за ПРСР. В същото време министър Васил Грудев каза, че Министерството на земеделието вече работи по корекциите и си е поставило за цел да изпрати на Европейската комисия преработен вариант на Програмата за развитие на селските райони до 27 ноември тази година. „Ако ме питате като експерт, бих казал, че е по-добре да започнем да пишем нова програма, но като министър на земеделието няма как да ви го кажа, защото не може да лишим бизнеса с още една нулева година откъм евросредства“, коментира служебният министър Васил Грудев.
 
 
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!