В първия ден на работната седмица станаха ясни имената на заместник министрите, които ще бъдат част от екипа на земеделския министър Десислава Танева. Това са бившият служебен министър Васил Грудев, който ще е с ресор Европейски политики и програмата за развитие на селските райони. Бившият зам. министър от първия кабинет на ГЕРБ Цветан Димитров поема ресора Здравно развитие, растениевъдство и безопасност на храните, а Георги Костов става зам.-министър с ресор Гори и държавни предприятия.

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:

 
От понеделник фермерите, които имат кредити за изхранване на животните към Държавен фонд Земеделие, могат да подават заявления за разсрочването им. Заявленията за анекси към договорите за разсрочване на задълженията се подават в областните дирекции на Фонда до 22 декември 2014 година. ДФЗ разсрочи кредитите за изхранване на животните и лихвите по тях с една година, както и намали лихвеният им процент от 4,5% на 4 на сто. Кредитите са отпуснати за закупуване на фуражи за изхранване на преживни животни (говеда, биволи, овце и кози), птици и свине. Те се отнасят за периода 2008-2010 г., както и за 2012 година. 
 
Във вторник Кабинетът проведе извънредно заседание, на което прие актуализация на държавния бюджет за 2014 година. От предвижданата актуализация на бюджета става ясно, че по бюджета на Държавен фонд „Земеделие” се отпускат средства в размер на 70 млн. лв. 60 млн. лв от тези средства ще са за изплащане на националните доплащания за животни към животновъдите, останалите 10 млн. за държавни помощи за болестта „син език” и за минимална помощ за производителите на плодове и зеленчуци. По бюджета на Министерството на земеделието и храните се отпускат 16,4 млн. лв. По-късно през седмицата актуализацията на бюджета беше приета от временната бюджетна комисия в Парламента. Министър Танева обяви, че изплащането на субсидиите към животновъдите ще започне веднага след обнародване на актуализирания бюджет. 
 
Около 1/3 от земеделските площи, които би трябвало да се засеят тази есен, все още не са засети. В много региони на страната все още реколтата от пролетници не е прибрана. Макар и в малки проценти, все още има неприбрани площи и със слънчоглед.  По-значителни са неприбраните площи с царевица. Дейностите са свързани и забавянето на жътвата на пролетните култури води и до забавяне на есенната сеитба. 
 
Над 100 млекопроизводители излязоха на протест край Ямбол в сряда заради ниските изкупни цени на млякото. Животновъди настояват за субсидии за литър мляко и гарантиране на целогодишна цена на изкупваемото сурово мляко. Представители на Земеделското министерство съобщиха по време на протеста, че се работи по Наредбата за договорните отношения между млекопроизводителите и мандрите. Договорите, които се подписват помежду им, ще се регистрират в ДФЗ. ДФЗ ще осъществява контрол върху мандрите за спазването на договорите, а наредбата ще е готова до края на месеца. Протестът премина мирно, но при изключитени мерки за сигурност от страна на полицията. 
 
На пресконференция в четвъртък министър Десислава Танева обяви, че е уволнила  зам. директора на БАБХ д-р Радослав Карабаджаков заради кризата с болестта Син език. Българската агенция по безопасност на храните е виновна за мащаба, който достигна болестта Син език, посочи министър Десислава Танева. Междувременно Танева обяви, че изплащането на обезщетенията за син език започва в понеделник – 17 ноември. Десислава Танева обяви и приоритетите, по които ще работи с екипа си – Биопроизводство, животновъдство и растениевъдство. Тя допълни, че МЗХ ще следва политика за „балансирано развитие на българското земеделие и за развитие на пазарно ориентирани и конкурентноспособни земеделски производители“.
 
В петък министър Танева обяви, че ще предложи Румен Порожанов за изпълнителен директор на Държавен фонд Земеделие. Според нея в мандата на ГЕРБ по времето на Порожанов „нямаше скандали и фондът работеше“.  В края на седмицата Танева се срещна и с председателите на браншови организации от селскостопанския сектор.         
 
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!