Площите, които са обявени в процедури за разпределение между животновъдите в Област Разград са се увеличили близо 3 пъти спрямо миналата  година. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред журналисти в град Разград. Тя допълни, че това е инструмент както за осигуряване прехраната на животните, така и за подкрепа, защото този фонд освен прехрана осигурява подкрепа чрез директните плащания.
 
Десислава Танева каза още, че ефектът на обвързаната подкрепа, прилагана през 2015 и 2016 г. е довел до увеличение броя на животните по всички категории. При всички видове крави има увеличение с 10,5%, а  при овцете – близо 15%, ръст се отчита и при говедата под селекционен контрол. 
 
„Надявам се тази тенденция да продължи и до края на прилагането на обвързаната подкрепа до 2020 г., да се  създадат устойчиви на пазара конкурентоспособни ферми“, допълни министър Танева.
 
В отговор на журналистически въпрос, министърът на земеделието каза, че се очаква страната ни да отчете най-добрата зърнена реколта през последните години, с най-висок среден добив. Конкретни данни ще бъдат обявени на Консултативен съвет по зърно в края на месеца. Тя посочи, че реколтата е над прогнозите данни от началото на годината. 
 
„Тези резултати показват, че българските зърнопроизводители са достигнали технологии и начин на работа, които ги правят конкурентоспособни с най-развитите земеделски страни“, заяви министърът.