На 12 март Държавен фонд “Земеделие” пусна към сметките на стопаните над 76 млн. лева по схемите за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци за Кампания 2021.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

Въпреки дългочаканата новина, минути след като станаха ясни ставките по схемите, редица стопани изразиха своето разочарование и недоволство. Причината за това е фактът, че ставките са по-ниски спрямо плащанията, извършени през Кампания 2021 по същите схеми.

Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) посочи една от причините.

“ Преразпределението, което е направено спрямо миналата година, смятаме, че е в резултат на това, че през 2021 г. имаше 10% авансово вземане на средства от бюджета за 2023 г.”, каза Петков.

Намаление има при почти всички схеми. Единствено в групата „Домати, краставици, корнишони и патладжан” ставката е по-висока тази година спрямо миналогодишните. За Кампания 2020 бяха определени 2090,37 лв./ха до 30 ха и 1393,58 лв./ха за над 30 ха за групата култури. Сегашното подпомагане за първите 30 ха ще е по 2180,73 лв./ха и по 1453,82 лв./ха след 30-ия. При всички останали групи плодове и зеленчуци ставките са намалели.

За Николай Колев от Съюза на дунавските овощари (СДО) причината за намалението е повече от ясна.

“Ставките по обвързаната подкрепа са толкова ниски, защото миналата година имаше извънредно прехвърляне на средства от новия програмен период към директните плащания заради Ковид кризата. Затова и ставките бяха драстично по-високи. Като погледнем ставките от тази година, те са сходни с тези от преди 2 години, което е горе-долу нормалното подпомагане на база на общия бюджет, който е разпределен от директните плащания”, категоричен е Николай Колев.