Ще се направи предложение обвързаната подкрепа за сектор „Плодове и зеленчуци“ да бъде изтеглена по-рано. Това каза зам.-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева на среща с бранша вчера, във връзка с индикативния график за плащанията, съобщи председателят на Националния съюз на градинарите в България (НСГБ) Мариана Милтенова за Фермер.БГ.
 
 
„Срещата вчера се проведе основно заради графика за изплащане на обвързаната подкрепа за сектор „Плодове и зеленчуци“. Първоначално бе представен издикативен график, според който плащането за сектора ще бъде през април. Зам.-министър Вергиния Кръстева обясни, че ще направи предложение това да стане с изтеглен по-рано график – между 10 и 20 март, най-късно до 30 март да приключи изплащането на цялата обвързана подкрепа за сектора“, обясни тя.
 
[news]
Сроковете за изплащане на другите помощи също са били коментирани по време на срещата.
 
„Първата част по Схемата за единно плащане на площ може би ще бъде изплатена до края на тази година, преди Нова година. А за агроекологичните плащания обясниха, че на този етап са заложени за месец април, но се надяват, че ще бъдат изместени по-рано“, каза още Милтенова.
 
По думите й другата седмица ще има яснота по индикативния график, след като министър Порожанов го утвърди.