Четирима души - бивш директор на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ (БДИБР), юрисконсулт в дирекцията и двама съветници от общините Пловдив и Марица, са изнудвали в продължение на две години птицевъди от Пловдивско. Затова Специализираната прокуратура ги предаде на съд с обвинение за участие в организирана престъпна група. 

Чакат ли вече фермерите новия министър или харесват работата на служебния?

Почти като филм за мафията звучи съобщението на държавното обвинение. 

От май 2018 г. до 28 февруари 2020 г., използвайки служебното си положение, четиримата получавали подкупи от неизрядни птицевъди в Пловдивско. 

За целта общинските съветници учредили през 2017 г. дружество, регистрирано на подставено лице, което да изготвя хидрогеоложки проекти и документи за узаконяване на сондажи и водовземания. 

Към услугите на това дружество трябвало да бъдат насочвани предприемачите от региона - след целенасочени проверки на БДИБР в техните птицеферми и под заплахата от санкции за допуснати от тях нарушения.

След създаването на дружеството двамата общински съветници внедрили техни хора в администрацията на басейновата дирекция. Първоначално поискали от тогавашния директор на дирекцията  да се отчита пред тях с 10 000 лв. месечно. След категоричния му отказ, го злепоставили пред министъра на околната среда и водите и той бил уволнен. Впоследствие, използвайки контактите си, наложили на негово място да бъде назначен като директор обвиненият по-късно за участие в престъпната група, информират от прокуратурата

Новото ръководство на БДИБР назначило проверка на 30 ферми за водоплаващи птици в региона, която установила в много от тях използване на неузаконени водоизточници. 

Част собствениците били насочвани за решаване на проблема към дружеството на престъпната група, където от тях било искано да платят 5000 лв. горница за узаконяването. Други били уговаряни да платят еднократна „такса спокойствие“ в същия размер, за да продължат да работят безпрепятствено. 
Проверките веднага били спирани към онези от птицевъдите, които се съгласявали да платят рекета. 
Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.