Имаше определено забавяне по текущия прием на мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, като една от причините беше липса на документи от външни институции, коментира министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов за Фермер.БГ.
 
 
„В момента си върви обработката на текущия прием. Имах срещи на ниво мениджмънт на Държавен фонд „Земеделие“, за да видя къде са причините за забавянето. Една от тях беше, заради това, че липсваха документи от външни институции, като одобрение на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), окончателни разрешения за строеж и други“, допълни стопанинът на агроведомството.
 
По думите му вече са предприети мерки и обработката на текущия прием продължава.
 
„Това, което сме комуникирали е, че не могат да се чакат до безкрайност подобни документи от трети външни институции. Заради това, тъй като напредна времето с този прием, те трябва да бъдат затваряни в рамките на съществуващите документи“, заключи Порожанов.
 
На 24 юли ДФЗ одобри първите 43 проектни заявления по мярката. Инвестиционните предложения бяха на обща стойност над 55 млн. лева, от които субсидията е над 30 млн. лева. Към момента, в рамките на 130 % от бюджета, на обработка подлежат общо 803 от всички 3 165 подадени заявления за подпомагане.