На територията на област Видин няма нито един регистриран и регламентиран животински пазар съгласно Закона за ветеринарно медицинската дейност, каза д-р Валери Велков, началник отдел "Здравеопазване на животните" при ОДБХ – Видин, цитиран от радио „Фокус“. "По специална наредба на Министерството на земеделието, където са описани условията за регистрирането на животински пазар нито един от тези пазари не отговаря на изискванията", допълни още доктор Велков. От няколко години със заповед на областният управител импровизираните тържища за животни са забранени.

 

В определени дни от седмицата такива пазари има на територията на град Видин, село Ружинци, град Димово, град Белоградчик и Кула и село Брегово. "В град Брегово имаше опит да се направи такъв пазар който беше ограден с дезинфекциозна площадка, с място за проверка на животни, но така или иначе поради отдалечеността му и липсата намаляване бройките на животни тази търговия с животни в този район просто приключи", каза още Валери Велков. Към момента по сериозни импровизирани пазари има в град Видин, село Ружинци и град Димово.

 

Въпреки че пазарите са нерегламентирани в дните когато има пазарен ден от Областната дирекция по безопасност на храните във Видин се извършват проверки за предвижване на животни и за здравословно състояние. Основното за което се следи е за движението на животните, за това те да бъдат маркирани, за притежание на паспорт на едрите преживни и еднокопитни животни и електронни ветеринарни свидетелства с които се придвижват от съответният животновъден обект до животинския пазар.

 

От началото на 2013 година до месец октомври са дадени десет предписания и шест акта които са издадени основно за придвижване на животни без ветеринарно медицински документи. На импровизираните пазари основно търгуват физически лица. Санкциите за нарушения са от 150 до 500 лева. "Когато нарушението е за паднала ушна марка обикновено се издава предписание прави се проверка за обратна проследяемост и много често животните биват връщани по местата от където са взети", каза още д-р Валери Велков.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!