МЗХ обяви, че към края на март 2011 г. по наредбата за директна продажба на суровини от стопанствата са се регистрирали едва няколко земеделски производители. Отчетът на ведомството показва, че към този формат на регламентиране на нещата буквално няма никакъв интерес, а вече мина близо половин година от влизането й в сила.

Целта на наредбата бе да регламентира продажбата на ограничени количества месо, мляко, яйца, мед и други продукти направо на потребителите, като за целта фермерите трябваше да направят магазинчета до фермите или да доставят продуктите директно например на ресторанти или домове.

При приемането на наредбата млекопроизводители коментираха, че ограничаването на количествата продукция, която могат да продават, ги затруднява. Другото условие, което бе неприемливо за фермерите, бе ограничението да продават млякото си директно единствено в областта, в която се намира стопанството им.

За да продават директно продукцията си, производителите трябва да направят значителни инвестиции, тъй като се налага да покрият изискванията и стандартите за хигиена и оборудване, което също е непосилно за голяма част от стопаните, които са натоварени с допълнителна данъчна тежест, не всички са получили субсидии за глава животно, а на всичкото отгоре са санкционирани и се очаква да връщат пари на държавата заради това, че пасищата им не присъствали в допустия слой по Кампания 2009 г.

Оказа се, че и новите правила не ликвидираха сивия сектор, тъй като старата схема на предлагане и търсене работи добре и се саморегулира. Дори с новите правила на МЗХ, регламентирани в наредбата, продължават нелегалните продажби на мляко по пазарите за около 1,20 лв. литъра. Освен това не се издават касови бележки и пак ще имаме сив сектор, твърдят животновъди.

Според някои производители личните вложения в подобна инициатива са прекалено високи и нерентабилни. Говори се, че поне 20 000 лв. трябва да вложат производителите на овче и краве мляко в оборудване на хигиенични помещения, за да продават директно мляко, а пчеларите около 10 000 лв. коментира шефът на асоциацията.