Застрахователният модел в момента е остарял и има крещяща нужда от промяна, но затова е необходима политическа воля. Това каза Христо Цветанов от Института за агростратегии и иновации за БНР.
 
 
„Ако се опитаме да направим кратък анализ, земеделците не застраховат, защото впоследствие при настъпване на застрахователни рискове, те не са удовлетворени от това, което получават, чувстват се подведени. Застрахователният модел в момента е остарял, оценителите по един или друг начин са свързани, те получават заплащането си от застрахователните компании, и не на последно място, застрахователните компании не обхващат всички рискове. Така че има крещяща нужда от промяна на застрахователния модел“, категоричен е Цветанов.
 
Според Цветанов има желание за промяна както сред земеделците, така и в агроведомството, а и сред самите застрахователи. 
 
„В САЩ, а и в Европа се прилага модел на застраховане на земеделския доход. Моделът го има, а България може просто да се възползва от него. Когато всеки застрахова доходите си, всеки един земеделски производител ще има интерес да бъде на светло, защото ако не е, е възможно при него да не настъпи застрахователно събитие“, каза той.
 
По думите му коментари за промяна на модела е имало още преди 4-5 години, но липсва политическа воля.
 
„Нужна е политическа воля. Според мен не остава време за всичко онова, което е необходимо да се свърши, защото ние нямаме проблеми в нашето земеделие само по отношение на застраховките. Ние имаме проблеми по отношение на комасацията, на хидромелиорацията и на куп други общо селскостопански политики“, смята експертът.