По инициатива на Националния съюз на говедовъдите (НСГБ) се проведе среща с гръцки млекопроизводители в гр.Комотини. Участие взеха фермери от Сливен, Стара Загора, Хасково, Русе и Твърдица. Гръцките фермери бяха представени от Председателя на Холщайн за Гърция г-н Василякас, братя Кутрас - собственици на една от водещите гръцки ферми и други фермери. 
 
В проведените разговори бяха обсъдени четири  важни въпроса – място ниските изкупни цени на млякото, нодуралния дерматит, практически въпроси по отглеждането на животните и работата по слекция.
 
Както и в България, изкупните цени на суровото млякото в Гърция през последните месеци са „паднали” от 43 цента за литър мляко на 30-33 евро цента. Както знаем в страната има икономическа криза, помощите за фермерите са блокирани, покупвателната способност на населението е намаляла и всичко това дава голямо отражение върху икономиката на фермите. Гръцките колеги провеждат непрекъснато срещи с държавните институции и дават пресконференции по този въпрос. 
 
"Ние призовавахме  гръцките потребители с избора си по магазините да подкрепят  родното говедовъдство и млечна индустрия; да купуват само млечни продукти, произведени от гръцко мляко и произведени само в Гърция. По този начин ще се помогне да се поддържат около 100 000 работни места в млечният сектор, което ще  допринесе за икономиката на страната ни. Също така ще осигури един минимален хранителен суверенитет и най-вече ще сме уверени в качеството на такава основна храна за нас и основна за нашите деца. Така че ние трябва купуваме само млечни продукти на 100% от гръцко мляко", обясни Василякас
 
На срещата се откроиха няколко желания на гръцките фермери:
 
A) Налице е традиционно лого с двете кръстосани гръцки знамена, което е гарант за качество. Но се изисква внимание, защото има много млечни продукти с квадратно гръцко знаме и думите "гръцки продукт". Тези продукти са произведени в Гърция, но техните суровини са предимно вносни и много от тях не са от прясно мляко. 
 
Б) В някои случаи има продукти, например киселите  млека, където на които опаковки с големи букви, е указан произхода на млякото (например 100% мляко Флорина, Пела и Серес), но в дребния шрифт на етикета потребителят е изненадан, че 100% се отнася до процента на млякото, участващо в производството на продукта. Т.е. това означава, че млякото участва и може да бъде 5% гръцко или от този регион, а останалите 95% може да са от млека или млечни протеини внесени физически. Това е случай на законна измама на потребителя
 
Гръцките фермери са категорични, че при използването на имената на млечни продукти, които са традиционно гръцки, произведени и известни в Гърция, трябва да се произвеждат само от 100% гръцко мляко. Продукти, които се произвеждат от вносно мляко, трябва да бъдат забранени.
 
"Ние се опитваме да обясним на нашите съграждани, че целият инструментариум за опазване на нашата млечна индустрия е в ръцете на всички ни и най-вече зависи от гръцкия потребител. Сами трябва да опазим и развиваме нашата производствена структура и можем да изградим бъдещето на нашите деца. Обръщаики се по този начин към населението фермерите се надяват да се увеличи потреблението на гръцкото мляко и осигурявайки качествен продукт на пазара, да се преодолее кризата в сектора", заключи Василякас.
 
В края на срещата, гръцките фермерите предложиха да се проведе среща между ръководствата на организациите и да се обсъдят въпроси за съвместно преодоляване на кризата. От НСГБ съобщават, че вероятно ще излязат с подобен призив и към българското население, защото кризата у нас е не по-малка отколкото в съседите.