Националният съюз на говедовъдите в България (НСГБ) определи отпуснатата от ЕК помощ за сектор мляко в България, като "трохи".  От съюза посочват, че основните бенефициенти на помощта в млечния сектор ще са силните западноевропейски държави - Франция и Германия.

 

В пакета от 500 милиона евро, обявени на 7 септември 420 млн отиват директно към държавите-членки, в съответствие с разпределението, като се вземат предвид нивата на производство на мляко и циклични въздействия като руското ембарго или сушата. Германия ще получи 69,2 милиона € , Франция 62.9 милиона евро, Обединеното кралство (36,1 милиона), Полша (28,9 милиона), Холандия (29,9 милиона), Испания (25,5 милиона) и Италия (25 милиона).

 

Европейската комисия е решила да даде максимална гъвкавост за държавите-членки за това как те ще разпределят помощите за различните сектори, засегнати от кризата, заяви комисаря по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган. Холандия ще използва тази помощ, за прасета, германците за преференциални заеми за земеделски производители. Сумите от този пакет на Комисията ще бъдат платени от средата на октомври. Останалите 80 милиона €, ще бъдат разделени на мерки за подкрепа на пазарите.


 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!