Активният фермер трябва бъде регистриран по Наредба 3, категорични са земеделските направителствени организации, които днес дадоха пресконференция относно категоричното си несъгласие с публикуван проект на МЗХ на Концепция за прилагането на директните плащания 2015-2020 г., предаде Фермер.БГ. Според представителите на бранша в проекта не са отразени предложенията им.

 

Един от проблемите, който трябваше да бъде решен заедно от МЗХ и браншовите организации, е свързан с дефиницията за Активен фермер, която е национално решение и трябва да бъде ясно формулирана до края на този месец. Представителите на браншови организации бяха категорични, че по определението за Активен фермер, в рамките на заседанието на работната група е било постигнато единодушие. „Въпреки това, нашето мнение не е взето предвид и по никакъв начин не е отразено във вече публикувания проект на Концепцията“, заяви Румяна Ангелова, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).
[news]
„Винаги сме искали работещи хора да получават подпомагане. На практика МЗХ преписа буквално регламента, въпреки че всяка държава-членка има право да даде своя дефиниция за активен фермер“, допълни Ангелова.

По думите на Димитър Зоров „тази бомба беше заложена още в предходната програма по отношение на директните плащания“. „Заради това счетоводни къщи, адвокатски кантори и подобни, на които 99% от доходите са от друга, а не земеделска дейност, масово чертаеха пасища, което продължава да е сериозен проблем за животновъдите“, заяви Зоров.

 

Браншовите организации обявиха, че на работната среща за директните плащания са се обединили около предложението разходите за заплати да бъдат намалявани от субсидиите. „Такова нещо в проекта на концепция няма. Това означава, че си затваряме очите, защото трябва да угодим на онези, които тази концепция ги устройва. Кои са те? Всички онези, които не се осигуряват, тоест сивата икономика. Не може, образно казано, с моите пари от данъци да подпомагам 99% хора, които не внасят нито един лев и не спазват законодателството“, категоричен е Зоров.

 

Според Албена Симеонова от Българска асоциация биопродукти тази порочна практика трябва да бъде преустановена и това може да стане само с ясно дефиниране на Активен фермер. Браншовите организации заявиха категорично, че общата цел на бранша е субсидиите да отиват при хората, които реално обработват земята и се грижат за животните, а не при фиктивни фермери.

 

 

Очаквайте видео по темата!

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!