Ново земеделско училище за близо 600 ученици ще се строи в Пловдивско. Амбицията е в близост до село Маноле, където ще е училището, да има и тържище за аграрна продукция. По думите на кмета Община Марица Димитър Иванов за изграждането на земеделското училище са отпуснати 5 млн. лв. от държавния бюджет.

 

"Това е проект е от 1986 година, който е подготвен много отдавна и дълго очакваше финансиране. Има основи, но нямаше пари училището да бъде довършено. 70% от населението в общината се занимава със земеделие, а само в района на село Маноле има 1 500 земеделски производители", коментира Иванов. В бъдещото аграрно училище ще се подготвят специалисти в областта на растениевъдството, животновъдството, градинарството и екологията.

 

Общината има готовност да дари и 100-декаров парцел за опитна станция, където да се провеждат практическите занимания. "Изграждането на специализираното земеделско училище е важна стъпка, която общината прави за възраждане на отрасъла в района и издигането му на европейско ниво. Следващата е планираното в землището на с. Калековец модерно земеделско тържище", заяви Иванов.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!