Ново огнище на птичи грип е констатирано в животновъден обект за отглеждане на птици, намиращ се в село Елена, Хасковско. Това става ясно от заповед на изп.-директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев. 
 
 
Констатираното огнище на болестта Инфлуенца по птиците (грип) е потвърдено от лабораторен анализ от Националната референтна лаборатория за Инфлуенца “А” и Нюкясълска болест по птиците.
 
От документа става ясно, че е определена 3 км предпазна зона около животновъдния обект, в която влиза село Елена. Освен това е определена и 10 км наблюдавана зона, в която влизат населените места от община Хасково  - Болярски извор, Криво поле, Момино, Динево, Любеново, Родопи и Брягово; от община Харманли – Иваново, Лешниково, Смирненци, Славяново, Остър камък и от община Стамболово – Малък извор.
 
Във всички тези зони се забранява търговията и придвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, добито месо и продукти. Забранено е организирането и провеждане на панаири, пазари и изложби за птици, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас.
 
Следва птиците да бъдат принудително убити по хуманен начин, като собствениците на убитите животни ще бъдат обезщетени.
 
Междувременно БАБХ намери решение за патетата, блокирани в зони с птичи грип. Със заповед на д-р Дамян Илиев отпадна изискването да се вземат проби от новоизлюпени еднодневни птици в наблюдаваните зони.