Италианският производител на селскостопански машини Zanon пусна на пазара два нови модела шредери за почистване и надробяване на отрязани клони. И двете машини на Zanon са разработени на основата на успешно доказалият се в практиката шредер модел TRK.

Машините на Zanon са изключително удобни за почистване на лозята и овощните градини от отрязани клони след извършване на резитба. Те могат да събират или да полагат дървените стърготини в равномерен слой върху почвата, което не възпрепятства последващите агротехнически операции. Едновременно с това се постига трайно запазване на почвената влага и структура.

Шредер ТСК

Шредер ТСКМоделът TCK на Zanon е предназначен да събира и раздробява отрязани клони с диаметър до 8 см. след резитба на лозя и овощни градини. Шредерът модел ТСК се агрегатира към трактори с малка и средна мощност - от 40 до 120 к.с.

Входящият вал подбира и вкарва отрязаните клони в дробилна камера. Валът се задвижва от хидромотор, който от своя страна се задвижва от хидравликата на трактора. С регулатор се избират оборотите, с който да се върти входящия вал. Вътре в дробилната камера друг вал, смила клоните до размера на ситото и изхвърля стърготините вътре в реда, които остават във вид на мулч върху повърхността. Това позволява отрязаните клони да се оползотворят и не се налага изнасянето им от площите, повишава се и почвеното плодородие. Моделът TCK може да работи на всякакви терени, обработваеми и необработваеми площи, наклонени и скалисти терени.

Шредер ТCR

Шредер ТCRМоделът ТCR на Zanon е нов като концепция. Предназначен е да събира и дроби отрязани клоните след резитба в лозовите масиви и овощните градини или в горската промишленост, за почистване на сечища от дървени отпадъци. Събраните и раздробени дървените отпадъци се използват за производство на екобрикети. Особеното при този модел е, че раздробените клони се събират в ремарке. ТCR се агрегатира към трактори с мощност от 80 до 120 к.с.

При модела TCR е реализирано завихряне и изхвърляне на стърготините в закаченото за него ремарке. Машината е изработена от висококачествени материали и осигурява дълготрайна експлоатация. Моделът TCR може да работи на всякакъв вид почви и терени.

Тези два модела шредери, както и всички останали модели и машини на Zanon (косачки, компресори и цялата гама лозаро-овощарски ножици и приспособления, машини за цепене и рязане на дърва) се предлагат на българския пазар от СД "Драганови".