България има значителен нереализиран потенциал за износ на пресни череши, показва пазарно проучване на анализаторите от „ИнтелиАгро“

Производител: Спрях да бера черешите

Световният пазар на пресните череши отбелязва стремителен растеж. Неговият основен двигател е растящото потребление в Азия, но значително увеличение има в ЕС.

От това се възползва най-вече Чили, но големите производители от Южна Европа също търсят път към Далечния Изток, подчертават специалистите.

„ИнтелиАгро“: „Глобалната среда на пазара за пресни череши остава благоприятна, въпреки сериозния ръст на търгуваните количества през 2018 г. Прогнозата е пазарът да достигне 1 млн. тона до 2024 г. при растяща средна цена.“ 

Изследователите очакват най-сериозен ръст както в обемите, така и в изкупните цени в Азия. За европейския пазар те отчитат, че е зрял с устойчив средногодишен темп. 

„ЕС задоволява вътрешното търсене на пресни череши над 70% със собствено производство, а останалото се внася основно от Турция“, допълват анализаторите.

За европейския пазар на череши е налице дефицит на прясна продукция. Това води до пикове на търговията в ЕС, а оттам и до пикове в цената

Най-големите вносители на пресни череши в ЕС са Германия, Австрия, Обединеното кралство, Нидерландия и Италия. Чрез търговците там производителите могат да получат достъп до пазари и в трети страни, отбелязват изследователите.

Расте пазара на ранни череши в основните държави вносители. През месец май съществува значителна ценова премия на външните пазари спрямо юни и особено спрямо юли. 

За българските производители и търговци е важно, че техните възможности за износ на висококачествена продукция на изгодни цени се увеличават във връзка с ориентирането на Испания към пазара в Китай, а на Турция - към Русия и Китай.

„ИнтелиАгро“: Българските производители, които инвестират в нови сортове, заготовка и покриването на международни стандарти, ще се конкурират успешно с колегите си от Турция, Гърция, Италия и Испания.“

Експертите правят извод, че България има огромен потенциал за развиване на експортно ориентиран бизнес, а високите цени на пресните череши ще създадат условия за преодоляване на проблемите с работната ръка.

Истински бум преживява търговията с пресни череши в света. Глобалният пазар се е разширил с над 70% в количествено изражение и почти двойно (с 93%) като стойност за периода 2014-2018 г.