Тази година реколтата от череши е горе-долу като миналата. Но поради дъждовете качеството им е по-ниско. По-миналата година беше много добра. Тогава набрах към 12 тона, продадох ги на добра цена. Но това се случва веднъж на пет години, коментира производителят Иван Минчев пред Агри.БГ. 

Кюстендилските овощари се молят дъждът да спре

Неговата черешова градина се простира на 16 дка в района на град Твърдица. Овошките са на около 10–12 години. Средно изкарва по 10 тона на година.

„Сланите напролет не ми причиниха големи бели. Има течение покрай реката и на черешите им се размина. Нямах проблеми и с опрашването, както беше в Кюстендилско. Времето тогава беше топло. В една китка от десетина череши се хванаха 7–8, което е добре“, обяснява Минчев.

По думите му всичко било нормално до преди две седмици, когато ледени топчета удрят района. Следват дъждовете, а черешата вече била започнала да зрее и се напукала. 

„С първата градушка на 16 май имах късмет, че късните череши не бяха започнали още да зреят. Но през последните две седмици вали почти всеки ден, има вятър и градушки“, жалва се производителят. 

Дъждовете не му пречат да бере реколтата, както се оплакват негови колеги в Кюстендилско. Но в момента той е спрял да го прави, тъй като не е доволен от изкупните цени.

„Нямам и намерение да бера, ако прекупвачите не дадат някаква по-висока цена. Не продавам на местните пазари, защото там е затрупано. Идват хора да си взимат директно от градината, но не мога да разчитам само на тях“, обяснява земеделецът. 

От тази година той участва на фермерския пазар през Министерството на земеделието.

„Лошото е, че черешата е сезонен плод. Тук имам разходи за транспорт, паркинг, наем. Но въпреки всичко си заслужава. За цената, на която тук продавам 300 кг череши, в изкупните пунктове трябва да продам два тона“, изчислява Минчев.

Той е категоричен, че няма как да се издържа само от черешите, затова има и друг бизнес, който няма нищо общо със земеделие.

„Нямам проблеми с кражби, защото градината ми е оградена. Наблизо е другата ми работа и постоянно съм наоколо. Вземам само сезонни работници за няколко седмици. Сам се справям с всичко останало. С тези изкупни цени обаче нямам никаква възможност да модернизирам или да разраствам стопанството“, категоричен е Минчев.