Нямам проблеми с изкупуването на черешите, а с цената. В момента тя е 0.60 лв. На тази цена не си струва да вкарвам хора да берат реколтата, сподели овощарят Иван Минчев за Агри.БГ.

Първите череши вървят по 60 ст.

Неговата градина се простира на 16 дка между град Твърдица и село Сборище. От нея изкарва около 10 тона, но в момента е спрял да бере.

„Нека сметнем. Ако черешите се изкупуват по 60 ст. и дам по 0.35 лв. на работниците, колко остава за мен – 250 лв. на тон. Само последното пръскане ми струваше 240 лв.“, коментира Минчев. 

По думите му италианските фирми, с които работят родните прекупвачи, търсят един път руйна, друг път зелена череша. Много трудно изкупуват килограм за левче.  

„Те търсят черешата да не е ударена или пукната, което е почти невъзможно. Трябва да се обира всяка поотделно. Много е трудоемко. Плащат се допълнително пари и не е рентабилно. Черно узрелите не ги искат, защото докато ги транспортират, черешите заминават“, обяснява производителят.

Той определя миналогодишните цени като по-добри.

„Тогава изкупуваха килограм за 80–90 ст. Даваш 30 ст. за бране, но ти остават 60 ст. Така се връзват по 600 лв. на тон, което е добре“, изчислява стопанинът.

Според него цените зависят от чужденците, от големите играчи, които са на пазара. 

„Каквото те кажат, това става, няма какво да направиш. Можем да променим това, ако всички производители се обединим и спрем да берем тотално“, убеден е Минчев.