Една от забележките на ЕК, отправена на България във връзка със Стратегическия план за земеделие, засяга темата за промяна на референтната година на преходната национална помощ за тютюн. Спряганите години са три – 2016, 2017 и 2018.

Важните срокове през юли

На журналистически въпрос преди месец земеделският министър Иван Иванов коментира, че най-вероятно ще бъде избрана 2018 г. Такива са били и нагласите на бранша. Това се оказва не съвсем така, защото от Национална асоциация на тютюнопроизводителите-2010 (НАТ-2010) правят следните уточнения.

След допитване до членовете на Асоциацията, както и след проведена работна среща на бранша с държавни експерти и директори на ресорни дирекции от Министерство на земеделието, секторът предлага да бъде изготвена и изпратена до ЕК методология. Идеята е тя да дава възможност на тютюнопроизводителите, вписани в регистъра през съответните години, да посочат една стопанска година, която да им бъде нова референтна през новия програмен период без право на промяна.

Освен това заради климатичните условия и периодите на изкупуване на тютюн от бранша настояват да се вземе предвид, че отглеждалите тютюн през 2018 г. са с регистрирани количества тютюнева суровина, произведена през съответната стопанска година (чрез кантарни бележки, предавателно приемателни протоколи и фактури от реколта 2018) в две поредни години на регистрация – 2018 и 2019. 

Примерът, който дават тютюнопроизводителите, е масов, защото изкупната кампания на тютюн от една реколта за съответната стопанска година стартира традиционно през ноември и декември на предходната календарна година и приключва през януари и февруари на следваща. Затова от бранша смятат, че всички произведени и регистрирани количества тютюн през 2018 стопанска година следва да бъдат в обхвата на схемата. 

Производителите на тютюн обръщат внимание и на факта, че през посочените нови референтни години (2016, 2017 и 2018), голяма част от тях са реализирали тютюнева суровина от различни сортови групи през всяка една от годините. Трябва да бъде изяснено коя година следва да посочат те, за да бъде тя нова референтна за периода 2023-2027.

Тези два въпроса, както и искането за държавна помощ по de minimis за 2022 г., ще бъдат поставени на масата за обсъждане на 7 юли, когато по настояване на НАТ-2010 ще се проведе Консултативен съвет по тютюна.