Членове на Европейския парламент проявяват голям интерес към новата политика „От фермата до вилицата“ („Farm to Fork“), предложена от бъдещия председател на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лейен.

Агроиновации: Проследяемостта като иновация в агросектора

Новата стратегия беше описана от Урсула фон дер Лейен като стратегия за устойчива храна, която ще обхване всяка стъпка в хранителната верига от производството до консумацията.

За идеята разказват европейското издание Euractiv и Институтът за агростратегии и иновации.

Стратегията ще бъде координирана от зам.-председателя на ЕК Франс Тимерманс и ще включва още бъдещите еврокомисари по здравеопазване - Стела Кириакидис, по земеделие и развитие на селските райони - Януш Войчеховски, и по околна среда - Вирджинюс Синкевичиус.

„Малките и средните предприятия в Европа трябва да играят роля в изготвянето на новата стратегия „От фермата до вилицата“ - цялостната хранителна политика на ЕС", заяви австрийският евродепутат Лукаш Мандл.

Темата с хранителната политика е била засегната миналата сряда по време на прием в Брюксел, организиран от Хербалайф и Работната група за здравословно хранене на мрежа от малки и средни предприятия. Това е неотдавна създадена платформа, която представлява интересите на 10 милиона малки и средни предприятия в Европа.

Мандл отбелязал, че в новата стратегия има част, която е посветена на земеделието и селското стопанство, но трябва да има нещо, насочено към малките и средните предприятия поради тяхната гъвкавост и иновации в хранителната верига.

„Трябва да изградим общности сред малките и средни предприятия и да им дадем насоки, тъй като те предоставят продукти, близки до клиентите и те могат веднага да задоволят нуждите на клиентите, дори повече от по-големите компании и корпорации“, подчертава австрийският евродепутат.

Въпреки че новата хранителна политика все още не е добре дефинирана, от отговорите на членовете на новата ЕК, предоставени на писмените въпроси на Европарламента, може да се получи представа за това каква може да бъде новата политика на ЕС в областта на храните.

Например, в отговорите си Тимерманс пояснява, че му е възложено да координира цялата верига от „Фермата до вилицата“ като част от европейската зелена сделка.

По-широката стратегия ще се занимава с цялата верига на производство и потребление на храни, като се обръща специално внимание на насърчаването на ефективни и устойчиви методи за производство на храни, но също така и на засилването на подкрепата за иновации, цифровизация и smart технологии, казва още Тимерманс.

Бъдещият еврокомисар по земеделието Януш Войчеховски също подчертава необходимостта от стимулиране на използването на цифрови технологии. Належащо е също да се гарантира, че секторът ще може да остане конкурентоспособен

Стела Кириакидис: „Напълно съм убедена, че храната, здравето и околната среда са неразделни и очаквам приносът ми към „Зелената сделка“ да бъде от съществено значение чрез новата стратегия „Farm to Fork“.

Според кандидата за здравен комисар, една от целите на тази стратегия ще бъде да осигури на европейците питателна, достъпна и безопасна храна.

Новата стратегия ще разчита на консолидирана рамка, наскоро подсилена с промени в Общия закон за храните.

Приет след противоречията около оценките за безопасност на оспорвани продукти като хербицида глифозат, ревизираният закон ще има голямо влияние не само върху пестицидите, но и върху всички разрешения по агро-хранителната верига. 

Бъдещият комисар по здравеопазването Кариакидес посочва в писмените си отговори, че ЕС „трябва да проучи етикетирането на хранителните вещества и здравето по холистичен (цялостен) начин, като се отвори към преразглеждане на сегашната система за етикетиране на храните.

Австрийският евродепутат Лукаш Мандл също изтъква разликите между лекарствата и хранителните добавки, действащи в регламента за храненето и здравето. Те са особено важни за доставчиците, които искат да бъдат иновативни на пазара на храни.