Нова проектонаредба за условията и реда за прилагане на схемите за директни плащания публикува Министерството на земеделието, харните и горите (МЗХГ).

Остават броени дни на овощари и градинари да докажат реализацията по обвързаната подкрепа

В контекста на преходния период до 2022 г. се констатира, че "практиката по прилагане на схемите и мерките за директни плащания показа необходимост от усъвършенстване и прецизиране на някои правила". С цел да се помогне на земеделските стопани, които в следствие на пандемията от COVID-19 изпитват затруднения с реализацията на продукцията и проблеми с паричните потоци, се въвеждат няколко ключови изменения.

Сектор „Плодове и зеленчуци“ е сред най-засегнатите от последиците от пандемията с Covid-19. Земеделските стопани изпитват затруднения с реализацията на продукцията и финансови затруднения и проблеми с паричните потоци“, пише в мотивите на проектонаредбата и се уточнява:

Затова ще се  даде възможност на кандидатите по схемите за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци да предоставят по-рано документите за реализация на продукцията, в периода от 1 до 31 декември на годината на подаване на заявлението, вместо от 1 до 31 януари на годината, следваща годината на подаване на заявлението.

“Съответно представените документи за реализация на продукцията трябва да са издадени в периода от 1 януари до 31 декември на годината на кандидатстване, вместо от 1 февруари на годината на кандидатстване до 31 януари на следващата календарна година”, уточняват от ведомството

Изключение от новите срокове се прави за документите по Схемата за обвързано подпомагане за зеленчуци (картофи, лук и чесън), за която се запазват досега прилаганите срокове, поради възможностите за съхраняване на продукцията и активната  реализация на продуктите през януари. 

“Определянето на по-ранен период на представяне на документите за доказване на реализация на продукцията по схемите за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци, ще даде възможност подпомагането на земеделските стопани да се изплати по-рано, в период когато то е много необходимо за планиране и подготовка на мероприятията за новия сезон”, се предвижда в нормативния акт.

С цел прецизиране на контрола на възрастта на животните, които подлежат на подпомагане, се уточнява, че тя се установява към последния ден за подаване на заявление за подпомагане. 

Образецът на заявлението за подпомагане по схемите и мерките за директни плащания няма да е приложение към наредбата, а ще се одобрява ежегодно от изпълнителния директор на ДФЗ. Картите с местоположението на блоковете на земеделското стопанство и земеделските парцели ще бъдат генерирани и предоставяни в системата за електронни услуги. 

В новата проектонаредба се възприема като форсмажорно обстоятелство смърт на стопанин, затова се дава възможността негов наследник да уведоми ДФЗ-РА и да попълни формуляр за това обстоятелство. Освен това в наредбата са направени изменения и допълнения, насочени към подобряване на редакцията и уеднаквяване на терминологията, използвана в текстовете на нормативните актове, уреждащи прилагането на директните плащания.

Проектонаредбата е качена на сайта на МЗХГ, а срока за обсъждане е до 18 януари 2021 г.