Наскоро британският стартъп RootWave спечели наградата Judges’ Choice Award по време на престижното изложение FoodBytes в Лондон. Компанията разработва нов метод за борба с плевелите в селското стопанство – посредством електрически ток, информира fertilizerdaily.ru.

Япония връща младите във фермите чрез дронове

По думите на ръководителя на RootWave Анди Дипроуз този подход е пряк отговор на нарояващите се забрави върху употребата на пестициди в Европейския съюз.

Отчитайки страни като Франция и Германия, където се търси начин за ограничаване на използването на продукти, съдържащи пестициди, тази технология може да бъде вярно решение, казва Анди Дипроуз.

Разработката на новата технология за земеделско приложение е стартирана след успешното пускане на ръчен култиватор за паркове и градини. През 2016 г. стартъпът получи грант за разработка на напълно автономно земеделско решение в размер на 1,3 млн. евро.

Системата RootWave представлява оборудване, което се поставя на трактор. В процеса на движение по полето чрез специален електрод плевелите се обработват с електрически заряд, който ги убива. Захранване системата получава от мощността на трактора. По този начин могат да се обработват плевели с височина над 5 см.