След среща на служебния министър проф. Христо Бозуков с група протестиращи срещу фермата за норки в село Маджерито, дойде време и на земеделската общност да повдигне своите въпроси.

Градушка помля две села в Монтанско

Служебният министър вече е потвърдил провеждането на такава среща с браншови организации от приоритетните сектори в земеделския сектор. Все още обаче не е ясна датата на дискусията, научи Агри.БГ.

Темите, които вълнуват бранша са много. Водещите обаче са няколко - представяне на политическия кабинет на земеделското министерство, спешна среща за приемите по инвестиционните мерки 4.1 и 4.2,  изчистване на неяснотите относно защитата от градушки. Браншовите организации настояват и за среща с представители на Министерството на икономиката относно окончателна дискусия по Плана за възстановяване на България, както и с експерти от Министерството на труда и социалната политика относно възможността за повторното въвеждане на многодневните трудови договори.

Оказва се, че не само фермерите са притеснени от евентуалното забавяне или дори спиране на отворения скоро прием по подмярка 4.1 “Инвестиции в земеделски стопанства”. От бранша ще настояват или за спиране на приема, или за обособяването на гарантирани секторни бюджети. Към момента приемът върви, като за крайна дата е посочена 23 юли 2021 г.

Все още висят и множество неясноти относно другата инвестиционна подмярка, която е насочена към преработвателите - 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“. По индикативен график приемът е заложен за периода април-юни 2021 г.

Николай Вълканов: Възможно е служебният министър да трябва да взема и по-дългосрочни решения

Сезонът за секторите “Плодове” и “Зеленчуци” също започва с неясноти. Браншовите структури настояват за данните относно защитата от градушки. Пред Агри.БГ запознати коментираха, че обещавания радар в Шумен, който трябваше да стартира работа през месец май, реално ще започне да работи в периода юли-август, което го прави неизползваем. 

Голяма част от овощарите успяха да се сдобият с индивидуални средства за защита от градушки - т.нар оръдия срещи градушки чрез държавна помощ. Към момента обаче те остават “слепи”, тъй като радарът не работи. 

Наред с това браншовите организации ще настояват и за повторното въвеждане на антикризисната мярка от 2020 г. - възможността за сключване на многодневни трудови договори.