Нито един млад фермер не дойде на протест пред сградата на ДФЗ и Разплащателна Агенция, както и пред сградата на Областна Дирекция "Земеделие" ОДЗ във Велико Търново, показа репортерска проверка на Фермер.БГ.

 

Пустош и безлюдие цари както в Областната Дирекция "Земеделие", така и в сградата на Разплащателна Агенция и Държавен Фонд Земеделие във Велико Търново. Служители на ОДЗ - В.Търново заявиха пред Фермер.БГ, че няма протестиращи фермери и при вида на камерата ни казаха: "Добре, че не идвате заради нас!...".

Колегите им в Областната разплащателна агенция пък се опитаха да ни изгонят скандално, след като видяха камера и микрофон. Въпросът ни "Какво толкова ви притеснява?" получи ясен отговор - тръшната врата!

 

Младите фермери, които останаха с висящи проекти по мярка 112 - Млад фермер преди дни обявиха, че днес ще организират протести пред всички Областни служби по Земеделие, с начален час 12,00 ч. Очевидно организацията за Централна България не е сполучила.

 

 

Вял протест от едва - 2-3 фермери се състоя в Пловдив, съобщи репортер на Фермер.БГ, което потвърждава информацията и от други краища на България, че протестиращи на практика почти няма.

 

Вчера представители на неформалната кауза Млад фермер се срещнаха с министър Васил Грудев, за да обсъдят казуса с предстоящото стартиране на мярка Млад фермер. След срещата стана ясно, че мярката може да стартира реално през януари 2015 г., съобщиха млади фермери, участвали в срещата.

 

Повод за протеста е, че през март 2013 с постановление на Министерски съвет по мярка 112 бяха отпуснати 48 млн. лева за около 1000 проекта. В последствие ДФ "Земеделие" стратира мярка 112 чак в края на 2013 година с бюджет само за 400 проекта, а останалите 600 останаха в очакване на втори прием. Този втори прием така и не стана факт, въпреки промените в Наредба №9 на МЗХ и обещанията на държавата, че са намерени и отпуснати 27 млн. лева по тази мярка.
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!