Близо три тона дини от декар извадиха фермери във великотърновското село Никюп.

Цената на розовия домат удари 5 лв./кг


Тази година ЧЗК “Плодородие 95” е засяло едва пет декара с вкусния плод, колкото да спазят традицията, противно на други години, тъй като динята е символ на Никюп.

Тяхното решение е продиктувано и от това, че няма достатъчно работна ръка, а бостаните изискват не само механизиран, но и ръчен труд, обясни председателят на кооперацията, която обработва 10 хил. дка земя - Николай Николов. Част от реколтата вече е прибрана, като предстои още едно бране, уточни земеделският производител за в. Янтра Днес.

“Годината е много добра за дините. Извършена е два пъти ръчна и два пъти машинна обработка на площите. Цената на килограм в момента е 50 ст./кг и се запази за разлика от предходни години. Миналата година ни ги искаха за 13 ст. за килограм, при условие че на пазара вървяха по 40 ст./кг”, каза още Николай Николов.

Николай Николов е категоричен, че дъждовете са се отразили благоприятно на дините, но и за избуяването на плевелите, което затруднява прибирането на реколтата. Догодина кооперацията ще заложи на капково напояване.