За първото тримесечие на годината земеделци са се отказали от забавени проекти за 12 млн. лв., заяви Николай Каварджиклиев – изпълнителен директор на ДФЗ, за националното радио.

Не изпускайте приеми и плащания през месец май

Тези проекти са общо 28 и са разпределени по мерки, както следва: шест по подмярка 4.1 за инвестиции, шест по подмярка 4.2 за преработка, девет по подмярка 6.1 за млади стопани, един по подмярка 7.2 за социална инфраструктура, един по подмярка 7.6 за културно и природно наследство, два по мярка 9 за организации на производители и три по подмярка 19.2 за МИГ.

Със заповед от 27 април на министъра на земеделието се отсрочва до 15 септември 2025 г. изпълнението на проекти по подмерки 7.2 и 4.2. По план това трябваше да се случи до 2023 г. 

ДФЗ: През следващите два месеца ще бъдат отворени нови приеми по подмерки 4.2 и 7.2 от ПРСР.

Друг важен момент е, че от 31 март тази година има нови референтни цени, които се прилагат за последния прием по подмярка 4.2. В Министерството на земеделието е създадена работна група, която да анализира дали тези нови стойности могат да се използват за предходни приеми, включително и по подмярка 4.1. На 9 май предстои тази работна група да се събере отново.

„Проекти, които да стоят и чакат, няма. Работи се по всичко, което е подадено. Но не може една фуния, която е задръстена догоре, изведнъж да се отпуши. Изисква време. В момента променяме начина и стила на работа и се надяваме да наваксаме“, обясни Каварджиклиев.

По негови данни към момента са изплатени 1,615 млрд. евро, което е 52% от общия бюджет на ПРСР за настоящия програмен период

„Мисля, че не е голям рискът от загуба на средства. Времето е малко, но зависи как се работи. Имаме договорирани много проекти. Надявам се да успеем да направим плащания в следващите месеци по тях. Нямам право да бъда песимист, че останалите 48% няма да бъдат усвоени до края на тази година“, допълни директорът на Фонда.