Европа има амбицията да направи икономиката си неутрална по отношение на климата до 2050 г. Това означава емисиите на парникови газове да се сведат до нула, което ще рефлектира и върху работата на фермерите, тъй като селското стопанство има голям голям принос за това замърсяване.

Специална клауза да защитава субсидиите към малките

Но тъй като 2050 г. е далеч, в Брюксел решиха да си поставят междинна колективна цел – нетно намаляване на емисиите на парникови газове (емисии след приспадане на поглъщанията) с най-малко 55% до 2030 г. спрямо равнищата от 1990 г. 

Предварителното политическо споразумение между представители на Съвета и Европейския парламент бе постигнато на 21 април 2021 г. За да се гарантира, че до 2030 г. ще бъдат положени достатъчно усилия за намаляване на емисиите, те въведоха ограничение от 225 милиона тона CO2 еквивалент на приноса на поглъщанията към нетната цел.

Освен това се планира формирането на Европейски научен консултативен съвет по изменението на климата, съставен от 15 старши научни експерти от различни националности за мандат от четири години. Той ще дава научни становища и ще докладва относно мерките на ЕС, целите в областта на климата и индикативните бюджети за парниковите газове.

Може да бъде предложена междинна цел и за 2040 г. до шест месеца след първия глобален преглед, извършен съгласно Парижкото споразумение. 

Комисията ще публикува прогнозен индикативен бюджет на ЕС за парниковите газове за периода 2030–2050 г., заедно с използваната методология. Секторите на икономиката също могат да изготвят индикативни доброволни пътни карти за постигане на неутралност до 2050 г. 

В предварителното споразумение се поставя и още по-амбициозната цел ЕС да се стреми към постигане на отрицателни емисии след 2050 г. 

Оттук нататък престои това предварително политическо споразумение да бъде одобрено от Съвета и Парламента, преди да се мине през официалната процедура по приемане, уточняват от земеделското министерство в последния си бюлетин за ОСП.