В Швеция благоприятното време поднесе изненада на производителите на ягоди, ускорявайки пълното узряване на плодовете в момент, когато обикновено ягодовият сезон в страната едва започва, съобщава FreshPlaza.

Препъни камъните в новите правила за биопроизводство


Изобилието от слънце и топлина доведе до узряване на ягодите доста бързо, казва фермерът Анита Янсон. По думите й ако времето остане такова още известно време, пикът на продажбите тази година ще бъде от 12 до 20 юни.

По-големите обеми производство, разбира се, ще понижи цените, допълва Янсон.

Реколтата узря катастрофално бързо под палещите лъчи на слънцето, споделя друг производител на ягоди – Рикард Бергквис.

Днес напълних с ягоди тара от 150 литра, а за утре съм подготвил тара за 250-300 литра. Обикновено ягодите вегетират доста бавно и узряват постепенно, в зависимост от покачването на температурата. Тази година всичките ягоди узряват едновременно. Не мога да говоря от името на всички шведски производители, но имам усещането, че настоящият сезон ще е по-кратък, допълва фермерът.

Въпреки възможността цените да паднат, заради излишъка от предлагане, ягодопроизводителите прогнозират фантастични продажби, залагайки надежди на откриването на Световното първенство по футбол, в което участие взима и шведският отбор.

Повечето шведи са изключително патриотични. Те ще гледат всяко едно излъчване на мач с националите по телевизията, добре заредени с пресни сочни плодове.