Семейството ми ме подкрепя, но подкрепата трябва да е и вътре в теб. Нямаш ли я, нямаш ли хъс – не можеш да вървиш напред в земеделието. Волята също е ключова, а без вяра – не може. Това каза земеделският производител Недялко Славов, който стопанисва около 16 хил. дка с пшеница, слънчоглед, рапица и лавандула край Добричко.
 
 
„Работата на един земеделец е съвкупност от много неща. Трябва да разбирам от счетоводство, от работа с хората, от работа с фирмите обслужване и купуване на машини, трябва винаги да съм в добро настроение. Едно изнервяне влияе много отрицателно на всичко. Справям се с малко повече спокойствие, когато е възможно, а към момента – няма как, защото предстои една много трудна жътва“, смята Славов, цитиран от БНР.
 
По думите му многото паднали валежи са оказали негативно влияние върху реколтата от рапица.
 
„Рапицата тази година, лично за мен, не съм жънал така откакто съм земеделец. Много слаби добиви. Но пък при пшеницата добивите са добри. Както казват старите хора, а и не само и това го има – завод на открито, понякога дава повече, понякога взема“, добави фермерът.
 
Той започва с 5 хил. дка, стопанисвайки само пшеница и слънчоглед. През годините разнообразието на култури в стопанството му се увеличава, като в момента гледа рапица и лавандула.
 
„Имам 250 дка с лавандула. Направих и дестилерия. Трудна работа е, има много ръчен труд, но то няма лесно. Семейството ме подкрепя, въпросът е, че аз нямам много време. Подкрепата обаче е в теб, нямаш ли я в теб, нямаш ли хъс, не можеш да вървиш напред в земеделието“, категоричен е Недялко Славов.