Протестите на фермерите в Полша стават непрекъснати. Демонстрации се провеждат всеки ден в различни части на страната. На 20 февруари фермерите отново ще излязат на улицата.

Четете още: Възможно ли е малките семейни ферми сами да избират модела на подпомагане?

 

Този път са предвидени блокади на републикански пътища, скоростни пътища и магистрали, съобщава farmer,pl. Ситуацията на полско-украинската граница може да се влоши, тъй като се предвижда пълна блокада за вторник. 

Полските фермери и логистични организации смятат, че имат работа с нелоялна конкуренция от Украйна. В момента Полша е важен транзитен маршрут за Украйна, тъй като търговията през Черно море е усложнена от войната.

Фермерски протести се провеждат и на други места в Европа. Гръцките земеделски стопани се готвят за голям протест в Атина. Вестник Катимерини съобщава, че във вторник в столицата се очакват хиляди активисти.
Фермерите настояват, наред с други неща, за по-ниски разходи за гориво и електричество и корекции в европейската селскостопанска политика. 

Проучванията показват, че много гърци симпатизират на фермерите. Действията в Атина съвпадат с посещението на председателя на Европейския парламент Роберта Мецола в града.  

Докато в други страни от ЕС тътенът на тракторите в градовете постепенно започна да затихва, в страните от Централна и Източна Европа фермерите все още планират да излязат на улицата. И то на общ протест в четвъртък - на 22 февруари.

Това съобщиха миналия вторник обединените земеделски организации на Чехия, Словакия, Унгария, Полша, Литва и Латвия след среща с еврокомисаря по земеделието Януш Войчеховски.

Още в понеделник обаче, в чешката столица Прага, фермерите предприеха акция със стотици селскостопански превозни средства. Много демонстранти се събраха пред Министерството на земеделието.

Активистите са ядосани на правителството на премиера Петр Фиала. Те настояват за повече субсидии и по-малко бюрокрация. Фермерите донесоха транспаранти с призиви за спасяване на „умиращия“ земеделски сектор и текстове като „спрете бюрократичния терор“. Освен всичко друго, те критикуват европейските разпоредби.

Въпреки че улиците също бяха блокирани, в Прага не настъпи мащабен транспортен хаос. Властите призоваха пътуващите да използват обществен транспорт, за да стигнат до работа.